+38 (068) 984 13 17
office@colormin.ua

Новини

Різнобарвний щебінь, як елемент ландшафтного дизайну
20.12.2016

Прекрасний матеріалом для декорування присадибної ділянки, саду або просто невеликого городу є кольоровий щебінь. Часом важко собі уявити, як такий, здавалося б, простий матеріал може змінити зовнішній вигляд території. Щебінь невибагливий і стійкий до навколишнього середовища: дощ, сніг, спека, і, що важливо, — доступний за ціною. Саме тому багато людей обирають щебінь, щоб декорувати і урізноманітнити ландшафт ділянки, надавши їй стильний, незвичайний зовнішній вигляд.

Як виробляють кольоровий щебінь?

Щебенем називають роздроблену гірську породу, яка просівається і сортується за видами розміру. Саме кольоровий щебінь тільки нещодавно став відбиратися для подальшого застосування в ландшафтному дизайні. Після обробки (просівання і сортування), щебінь піддається забарвленню за допомогою полімерних барвників, які мають високу стійкість до негативних проявів навколишнього середовища і впливу атмосферних опадів. Завдяки високій якості фарб, матеріал не токсичний, тому не приносить шкоди ґрунту і рослинам, що знаходяться поблизу.

 

Які вибрати кольори для декорування місцевості?

Дизайнери пропонують підбирати кольоровий щебінь відповідно із загальною картиною двору, щоб він підкреслював і доповнював загальний дизайн ландшафту. Вибір кольору повинен грунтуватися на кінцевій задачі, наприклад, створити двір в японському стилі можна за допомогою білого і червоного щебеню. Зараз можна надати матеріалу будь-який колір, просто пофарбувавши його, однак не варто забувати і про красу природних відтінків каменю: бежевий, сірий, червоний, білий.
Поєднання білого щебеню (мармур) з будь-яким іншим кольором виглядає естетично, робить ландшафтний дизайн елегантним. Наприклад, дизайнери часто створюють «ефект струмка» на потрібній ділянці двору, компонуючи білий і блакитний (бірюзовий) матеріал. Бежеві відтінки дуже вигідно виглядають з коричневими і зеленими. Можна чергувати їх, щоб створити абстракції або фігури на певній клумбі.

 

Які помилки можуть бути допущені в роботі з щебенем?

Так, як щебінь є дуже невибагливим матеріалом, процес його укладання досить простий. Однак найчастіше у непрофесійних дизайнерів виникають такі помилки.

  1. Відсутність збалансованої основи. Перш, ніж укладати щебінь на ділянку землі, поверхню потрібно ретельно вирівняти. Якщо пропустити цей етап, то при укладанні щебеню доведеться сипати більше матеріалу для заповнення пустот і ям.
  2. Укладальник не проколює дірки в ізолюючій основі. Перш ніж сипати щебінь в обране місце, необхідно прокласти там ізолюючий матеріал, наприклад, поліетиленовий лист. Він потрібен для збереження структури покриття з щебеню, однак в листі потрібно попередньо проробити дірки для виведення вологи та бруду, яка буде наноситися разом з дощем. Якщо отворів не буде, то щебінь після дощу буде покритий шаром води, яка стане перетворюватися в бруд, і з часом ландшафтний дизайн втратить свою красу.
  3. Укладальник не змочує пісок. На підготовлений ландшафт спочатку потрібно укласти шар піску в п’ять сантиметрів, тільки потім класти ізолюючий матеріал. Пісок потрібно змочити, щоб його можна було утрамбувати перед укладанням наступних шарів. Якщо цього не зробити, щебінь почне провалюватися в піддатливий пісок, тим самим порушуючи свою красиву структуру.

Ландшафтний дизайн здається досить простим заняттям, але варто звертати увагу на всі наявні нюанси для кращого результату.

 

Як доглядати за декоративним щебенем?

Догляд за матеріалом, що укладений, не складе особливих труднощів: для видалення бруду щебінь досить промити потоком води. Після даної процедури потрібно підправити шар матеріалу граблями, щоб відновити порушену картину.

Заказать звонок
+